Kava

Kava

Filtrai

Valyti visus
  • Paskirtis

  • Žemynai

  • Kaina

  • Geriausia kava – ta, kuri yra skani

    Neturime nusistatymo, kad kažkur yra ta vienintelė, ypatinga ir nepakartojama kava. Meistriška auginimo, skrudinimo ir paruošimo konstrukcija gali pranokti visas nuogirdas ar nusistatymus apie vieną ar kitą kavą, jos rūšį. Net tinkamai paruošta robusta pranoksta netinkamai paruoštą aukščiausios kokybės arabikos pupelių espresso. O žymioji Gesha gali ilgam pripildyti veidą ir receptorius kartėliu, jei bus suskrudusi.

    Kaip žinoti, ką pasirinkti?

    Kavos skoniuose galioja tam tikros skonių charakteristikos, kurios priklauso nuo regionų, aplinkos sąlygų, kuriose auga kavamedis. Internetuose rasite šio reiškinio sąvoką: „coffee belt“. Tai geografinės zonos, kuriose auginami kavamedžiai.
    Kiekvienas regionas turi savitą skonio profilį. Pupelės iš Lotynų Amerikos turės šokolado, riešutų, karamelės natų. Kavos iš Azijos ir Okeanijos yra gerokai sunkesnės, žemiškesnės, šokoladiškesnės. Ryškiausiai išsiskiria Afrika. Kavos turi daug uogų, gėlių aromatų, saldumo.

    O jei aiškiau…

    Kava iš Lotynų Amerikos pasižymi tvirtu kūnu, lengva rūgštelė su lengva citrusų nata. Skonis – retai išsišokantis. Žodžiu – kavos klasika.

    Nors kava iš Centrinės Amerikos skiriasi nuo Pietų, tačiau jas jungia bendros skonių natos ir, aišku, tas pats žemynas. Kavos iš Gvatemalos, Kosta Rikos, Panamos ar Salvadoro yra gaivesnės nei Kolumbija, Brazilija ar Ekvadoras. Bet kiekvienos šalies pupa skiriasi savo auginimo sąlygomis, kas sukuria skirtingą skonio gylį bei natas.

    Brazilija: viena saugiausių kavų. Išsiskiria tuo, kad beveik neturi rūgštelės. Tai viena populiariausių pupų, nes primena pienišką šokoladą, lazdyno riešutus.

    Tad, kas nerizikuoja – geria Braziliją.

    Kolumbija: nors ir šliejas prie Brazilijos, bet turi bene tvirčiausią kūną, primena juodą šokoladą ir džiovintas uogas. Turi daugiau rūgštumo nei Brazilija, bet jis puikiai dera su lengvu saldumu.

    Gvatemala: ypatingai kompleksiška kava, kurios skonį suformavo vulkaninis dirvožemis. Skonyje dominuoja lengvumas, tamsi karamelė bei prinokę citrusai.

    Kosta Rika: precizika. Lengvas kūnas ir nepriekaištingas skonių balansas. Ką turėtumėte jausti? Priklauso, kurio ūkio pupas ragaujate. Ūkininkų noro eksperimentuoti dėka, vis dažniau mūsų puodelius pasiekia unikalūs skoniai ar net naujos pupelių rūšys.

    Salvadoras: puikiai subalansuotos (galima sakyti lietuviškos) kavos pupelės. Unikalus arabikos porūšis Pacas buvo atrastas lietuviškų šaknų turinio ūkininko kavos ūkyje. Pakamaros ir salvadorietiško burbono duetas lengvam ir saldžiam gurkšniui.

    Azija ir Okeanija išsiskiria savo tamsiu, tvirtu kūnu, egzotiškais poskoniais ir, aišku, istorija. Vis daugiau rūšinės kavos prasimuša į Europą ir atranda savo gerėjus. Jei simpatizuojate muskatui, egzotiniams vaiziams, dūmui, tabakui, pipirams – išbandykite Azijos ir Okeanijos kavas.

    Papua Naujoji Gvinėja: aliejų pilnas kūnas, sodrus skonis ir šviežias tabakas bei džiovintos slyvos. Aromatas – kartūs citrusai.

    Indonezija: dar radikalesnis pikantiškumas. Medis, dūmas, žemė, pipirai ir muskatas. Toli gražu ne kiekvienam. Bet tikrai kiekvienam derėtų paragauti.

    Afrika išsiskiria savo spalvomis ne tik pasaulio, bet ir kavos kultūriniame kontekste. Tai puošnios kavos, kurios labiau primena arbatą ar vaisius. O lengvumas neretai apsuka galvą.

    Etiopija: linksmieji skonių kalneliai. Nuo jazminų iki mėlynių, nuo obuolių iki cinamono, nuo tamsumos iki lengvo kūno ar arbatžolių. Tai kavos lopšys kuriame vis dar bujoja senosios tradicijos, pagarba kavai ir džiaugsmas.

    Ruanda: vargu ar prie šios kavos reikės deserto. Džemas, vyniškumas ir vaisiai – tai pagrindiniai šios šalies skonio profilio bruožai. Lengvas ir saldus pusryčių ar popiečio gurkšnis.

    Kenija: nors kava čia pradėta auginti neseniai (XIX a.), bet tai viena mėgstamiausių kavos gurmanų pupų. Nuo rūgščios iki saldžios, nuo pomidoro iki juodojo serbento, nuo kartumo iki šilko švelnumo tekstūros – visiški linksmybių kalneliai receptoriams ir uoslei.

    Aišku, kartais kelių rūšių pupelių blendas gali pranokti malonumo lūkesčius. Todėl deriname, uostome ir ragaujame skirtingus regionus ar arabikos porūšius viename puodelyje. Patariame, kuri kava geriausiai dera su pienu, cukrumi (ar be cukraus), su desertu arba su gera kompanija. Šviežiai skrudintos kavos galime pasiūlyti ir biurui ar kavos aparatams.

    Tiekiame kavą pupelėmis arba maltą. Užsisakydami kavą internetu, pristatysime ją jums ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Į jūsų namus.
    Užsukite į mūsų kavinę paragauti šviežių naujienų, skrudintų Lietuvoje.

    Visas naujienas sužinosite mūsų socialiniuose tinkluose.