Istorija ir

filosofija

Viskas prasidėjo nuo nedidelės skrudintuvės ir 7 maišų kavos Kolumbijos „Excelso“ pupų. Neilgai trukus atkeliavo antroji „Excelso“ partija. Tada ir tapo aišku, kad „Excelso“ nelygu „Excelso“ – reikia žiūrėti ne tik pavadinimų, bet ir rūpintis kiekvieno derliaus kavos kokybe.

Pirmą „rimtesnį“ skrudinimo cechą įrengėme buvusios pirtelės patalpose, po laiptais prie įėjimo į įmonių biurus. Visi to pastato darbuotojai praeidavo pro cecho duris ir skrudinamos kavos kvapas nepalikdavo abejingų. Daugelis norėjo ne tik sužinoti, bet ir paragauti. Atskyrėme dalį fojė erdvės ir įrengėme nedidelę šviežiai skrudintos kavos krautuvėlę.

Parodoje „Baltgasrto 2000“ aklos degustacijos metu restoraninės kavos kategorijoje mūsų kava pelnė aukščiausius įvertinimus, nurungdama populiariausius kavos prekių ženklus. Pirmoji kavinė ne kur kitur, o Kedrų g. 5 (senasis adresas – Savanorių pr. 22) – tokia buvo „Šviežios kavos“ parduotuvėlių pradžia. Beje, kavos meistrė Aliona sėkmingai šeimininkauja šioje kavinėje iki šiol.

Žingsneliai tapo žingsniais. „Šviežia kava“ atsidarė Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje, įstojo į Europos ypatingos kavos asociaciją ( SCAE ) ir pradėjo organizuoti tarptautinius standartus atitinkantį Lietuvos kavos ruošimo čempionatą.

Lietuvos kavos ruošimo čempionate svečiavosi SCAE Prezidentas ir vienas iš jos įkūrėjų – Trygve Klingenberg, tai buvo ženklas, kad pasirinktas teisingas kelias.

Saulius, tapęs Lietuvos kavos ruošimo čempionu dalyvavo Pasaulio Baristų Čempionate vykusiame Sietle, tai – pirmas kartas, kai dalyvių sąraše buvo Lietuvos vardas.

Pirmas vizitas į kavos auginimo šalį – Nikaragvą. Ir vienas svarbiausių įvykių kiekvienam kavos profesionalui – pirmasis dalyvavimas 2006-ųjų metų „Cup of Excellence“ atrankos tarptautinėje degustatorių komandoje. Iki šios dienos esame vieni iš nedaugelio Rytų Europoje tikinčių „Cup of Excellence“ organizacijos kompetencija ir skaidrumu.

Pažintis su espreso fanais iš Milano – Dalla Corte. Pirmasis kartas kuomet įsigijome kavą tiesiogiai iš ūkininko – direct trade. Lietuvos Baristų čempionate antrasis Sauliaus auksas. Jis Lietuvą atstovavo Kopenhagoje vykusiame Pasaulio Baristų Čempionate.

Lietuvos baristų čempionate Rasos pergalė. Ji atstovavo Lietuvą Atlantoje vykusiame Pasaulio baristų Čempionate.

Espreso metai – mūsų kavos bare pasirodo single arabica espresas. Sukuriame espreso mišinį naudojamą gėrimams su pienu – Saboros. Su juo Agnė laimi Lietuvos baristų čempionatą. Atidarome kavinę Panorama prekybos centre.

Mūsų skrudinimo cechas Voskonių kaime pradeda vartoti „žalią energiją“ – įrengiama saulės elektrinė.

Tomas laimi Lietuvos baristų čempionatą, Eglė – piešimo pieno puta rungtį.

Mūsų bare pasipildo pienu iš nedidelio lietuvių ūkio. Pienas padeda Ramunei laimėti auksą Lietuvos baristų čempionato piešimo pieno puta rungtyje.

„Šviežia kava“ tampa „Huracan Coffee“. Pirmą syk su komanda lankomės Salvadore, Pacų kavos ūkyje. Sulaukiame Hidetaka Hayashiu vizito. Eleonoros auksas Lietuvos baristų čempionate piešimo pieno puta rungtyje.

New wave espresas – Bolivijos Evaristo Hilari. Kosta Rikos El Pilon. Kolumbijos Cafesur #1 ir Burundžio Sehe.

Metus pradėjome su nauju skrudinimo kompiuteriu – Loring. Ad-hoc espresai, signature mišiniai: Laid back, Creme brulle, Doo-wop, Bob M. Išvirėme pirmą partiją Nitro Cold Brew. Kavinėse pradedame groti vinilus ir panaikiname atsiskaitymą grynaisiais pinigais.

Supilta pirmoji dėžė Cold Brew buteliukų.

Metus pradedame su eksperimentinėmis Anasora ir Semeon Abey. Pastaroji padeda Eleonorai laimėti Lietuvos baristų čempionato auksą. Baruose daugiau ekstrakcijos kontrolės – įrengiame Tone. Lentynas pasiekia mūsų ir Pakruojo Dvaro Spirito Varyklos bendras projektas – Kenijos kavos trauktinė.

Kavos bare pasirodo Nitro Vega Latė. Lentynoje – partnerystės su „Švyturiu“ rezultatas – COMPASS kolekcijos Blonde Imperial Stout alus.

Indonezijos kavos metai – laimėti 5 aukcionai. Gamykloje paleidžiame lazerinį sorterį Sovda. Simonos pergalė Lietuvos baristų čempionate. Bare ir lentynose – mūsų receptūros kakava, arbata ir šokoladas.

Mums įdomiausia – dalyvauti procese. Tobulėti – gerai, dar geriau – remti organizacijas, keičiančias žmonių gyvenimus. Neįdomu būti triumo viršininku, norisi būti laivo smaigalyje. Įdomu tai, kas turi prasmę, tad pinigai svarbūs tik tiek, kiek jie gali padėti kavos kultūrai judėti pirmyn. „Pasukti pasaulio ašį“ – tai būtų smagu.