Kava be kofeino

Kava be kofeino

Filtrai

Valyti visus
  • Žemynai

  • Kaina

  • Kava be kofeino

    DECAF

    Tai ne naujas ūkis ar neseniai atrastas kavamedis. Šią kavą dedikuojame tiems, kurie ieško mažiau kofeino. Nustebinsime: ji turi lygiai tiek pat sulčių, tiek pat kūno ir tiek pat natų, kaip ir įprasta. Tiesą pasakius, jei ne užrašas „decaf“, greičiausiai nepajustumėte skirtumo.

    Kofeino šalinimas iš kavos pupų nėra magija. Tik chemija. Kofeinas yra vandenyje tirpi medžiaga. Tam, kad jis būtų pašalintas, reikia vandens. Išskiriami trys procesai, kuriuose vanduo yra svarbiausia dalis. Kofeinas pašalinamas naudojant tik vandenį, anglies dioksidą (CO2) arba tirpiklį. Tiesa, kad ir kaip besistengtume, kofeino visiškai pašalinti nepavyks. Kavos pupose lieka apie 1 – 3 proc. šios medžiagos.

    Kaip gaminama kava be kofeino?

    Decaf – nėra subroduktas ar kitaip chemiškai pakeistas produktas. Visi kofeino šalinimo būdai yra vieši ir pakankamai tvarūs. Kiekvienas iš jų pritaikomas dar prieš skrudinimą, todėl skonio profilis išlieka praktiškai nepakitęs.

    Reikia suprasti viena, kad kava ≠ kofeinas. Pats iš savęs jis nei kvapnus, nei skanus. Tiksliau labai neskanus. Ryškiai sauso kartaus skonio ir bekvapis. Bet jei pridedi pupos skonio savybes, gaunasi visai neblogas gėrimas.

    Metodo pasirinkimas priklauso nuo gamintojo. Visi trys yra savotiški. Vienas imlesni laikui, kitas – ištekliams, trečias – abiems (nebūtinai eilės tvarka).

    Kofeino šalinimas naudojant vandenį arba „Swiss method“

    Pradėtas naudoti nuo 1980 m. ir naudojamas iki šiol. Žalios kavos pupelės yra laikomos karštame vandenyje. Taip išplaunamas kofeinas ir dalis naudingųjų medžiagų. Vėliau pupelės yra užpilamos naudingosiomis medžiagomis prisodrintu vandeniu, kad įgautų tai, ką prarado. Nors šis metodas yra seniausias, bet komplikuotas. Jis imlus laikui bei resursams, tad naudojamas retai.

    Šalinimas naudojant anglies dioksidą (CO2).

    CO2 yra organinė natūrali medžiaga ir puikus kofeino tirpiklis. Jis naudojamas pakankamai plačiai. Pupos yra išplaunamos vandeniu. Paskui apdorojamos suslėgtu CO2, kol pasiekiamas norimas kofeino kiekis. Ant pakuotės bus nurodyta CO2.

    Šalinimas naudojant tirpiklį arba „Natural Processed“, „Naturally Decaffeinated“. Procesas prasideda cukranendrių melasos fermentavimu etanolio išgavimui. Tada etanolis maišomas su acto rūgštimi ir gaunamas etilo acetatas. Skamba ne kaip, bet tai yra visiškai natūralus junginys, jo yra vaisiuose, grūdinėse kultūrose, cukranendrėse. Toliau žalios kavos pupos garinamos, mirkomos, išbrinksta, ir tada skalaujamos etilo acetatu – taip tirpdomas, šalinamas kofeinas. Tada pupos vėl gausiai skalaujamos vandeniu, garais, galiausiai – džiovinamos, kol pasiekia pradinę drėgmę. Pupelėse lieka kofeino vos keletas procentų.

    Gamtos vertintojams ir mylėtojams: šis būdas laikomas organišku bei tvariu.

    Apie DECAF mūsų lentynoje

    Mūsų lentynose kava be kofeino atsirado ir dėl to, kad netoleruojančių kofeino ženkliai daugėja, o nuglūdinti kofeino šalinimo procesai leidžia išgauti puikų puodelį kavos.

    Abejojusiems ar kava be kofeino gali būti skani turime atsakymą – agaukite.

    Užsisakykite internetu ir mes pristatysime kavą į namus, biurą ar paštomatą.