„Šviežia kava” ir „Huracan coffee” – šviežios kavos aistruoliams nuo 1999 m.
1999 metai. Viskas prasidėjo nuo nedidelės skrudintuvės ir septynių maišų žalių Kolumbijos „Excelso“ pupų. Neilgai trukus atkeliavo antroji „Excelso“ partija. Tada ir tapo aišku, kad „Excelso“ nelygu „Excelso“ – reikia žiūrėti ne tik pavadinimų, bet ir rūpintis aukščiausia kavos kokybe. Kavos pupelės sėkmingai skrudo ir pamažu keliavo į restoranus bei kavines. Tačiau pasakojimai apie kavos šviežumo svarbą, kokybės ir skonio skirtumus dar įkvėpdavo ne visus: „Ką tokie jauni žmonės gali žinoti apie kavą?“. Skepsio būta nemažai. Pirmą „rimtesnį“ skrudinimo cechą įrengėme buvusios pirtelės patalpose, po laiptais prie įėjimo į įmonių biurus. Visi to pastato darbuotojai praeidavo pro cecho duris ir skrudinamos kavos kvapas nepalikdavo abejingų. Daugelis norėjo ne tik sužinoti, bet ir paragauti. Atskyrėme dalį fojė erdvės ir įrengėme nedidelę šviežiai skrudintos kavos krautuvėlę.
Kantrybė susilaukė atpildo 2001 metų rudenį, kai parodoje „Baltgasrto 2000“ aklos degustacijos metu restoraninės kavos kategorijoje mūsų kava pelnė aukščiausius įvertinimus, nurungdama tuo metu populiariausius kavos prekių ženklus. Taigi 2001 metais aukščiausios kokybės kavos galėjo rasti ne kur kitur, o Savanorių pr. 22 – tokia buvo „Šviežios kavos“ parduotuvėlių pradžia. Beje, kavos meistrė Aliona Golubovičienė sėkmingai šeimininkauja čia iki šiol.
2003 metais žingsneliai tapo žingsniais. „Šviežia kava“ atsidarė Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje, įstojo į Europos ypatingos kavos asociaciją (angl. SCAE – Speciality Coffee Association of Europe) ir pradėjo organizuoti tarptautinius standartus atitinkantį Lietuvos kavos ruošimo čempionatą. 2004 metais čempionato svečiu buvo SCAE Prezidentas ir vienas iš organizacijos įkūrėjų – Trygve Klingenberg, tai buvo ženklas, kad pasirinktas teisingas kelias. 2005 metais Lietuvos čempionas – Saulius Simonavičius, nukeliavo į Pasaulio čempionatą Sietle.
Toliau – pirmas vizitas į kavos auginimo šalį – Nikaragvą, bei vienas svarbiausių įvykių kiekvienam kavos profesionalui – pirmasis dalyvavimas 2006-ųjų metų „Cup of Excellence“ atrankos tarptautinėje degustatorių komandoje. Iki šios dienos esame vieni iš nedaugelio Rytų Europoje tikinčių „Cup of Excellence“ organizacijos kompetencija ir skaidrumu.
Ką mums reiškia „Cup of Excellence“? Progresą. Visomis prasmėmis. Bet visų pirma – degustavimo iššūkį. Pats „Cup of Excellence“ kaskart tobulėja: statistika, vertinimo sistema, nuolat augantys standartai. Be to, jis keičia šalių kavos industriją – laimėjus vienam, po kelerių metų dalyvauti jau nori visi. Galiausiai kavos ūkininkai gauna daugiau pinigų ir tada jie nori keistis, investuoti. Taigi laimi visi.
Mums įdomiausia – dalyvauti procese. Tobulėti yra gerai, bet dar geriau – remti organizaciją, kuri keičia žmonių gyvenimus. Neįdomu būti triumo viršininku, norisi būti laivo smaigalyje. Įdomu tik tai, kas turi prasmę. Todėl pinigai čia svarbūs tik tiek, kiek jie gali padėti viską keisti ir „stumti“ kavos kultūrą pirmyn. „Pasukti pasaulio ašį, nors truputį“ – tai būtų smagu.
Ši svetainė naudoja slapukus, kad galėtume suteikti jums geriausią įmanomą vartotojo patirtį. Slapukų informacija yra saugoma jūsų naršyklėje ir atlieka tokias funkcijas, kaip atpažinti jus, kai grįžtate į mūsų svetainę, ir padėti mūsų komandai suprasti, kurios svetainės skiltys jums atrodo įdomiausios ir naudingiausios.
Griežtai būtini slapukai
Griežtai būtinas slapukas turi būti įjungtas visą laiką, kad galėtume išsaugoti jūsų slapukų nustatymų nuostatas.
Jei išjungsite šį slapuką, negalėsime išsaugoti jūsų nuostatų. Tai reiškia, kad kiekvieną kartą apsilankę šioje svetainėje turėsite vėl įjungti arba išjungti slapukus.
Trečiosios šalies slapukai
Ši svetainė naudoja Google Analytics, kad surinktų anoniminę informaciją, pvz., svetainės lankytojų skaičių ir populiariausius puslapius.
Įjungę šį slapuką, galime tobulinti savo svetainę.
Pirmiausia įjunkite griežtai būtinus slapukus, kad galėtume išsaugoti jūsų nuostatas!