SVARBU - dėl užsakymų gausos pristatymo gali trukti iki 7 d.d.

Plikoma kava

Plikoma kava

Filtrai

Valyti visus
  • Žemynai

  • Kaina

  • Plikoma kava

    Kava su „tirščiais“

    „In cup“ – tai seniausias ir originaliausias kavos ruošimo būdas. Paprasčiausiu būdu paruošta kava turi ryškiausią skonių ir aromatų profilį. Ne veltui profesionalų kavos degustacijose (cupping) tai – vienintelis kavos paruošimo būdas. Jis padeda kavai atsiskleisti visuose būviuose: pupos, malta kava, užplikyta ir vėstanti. Visi šie būviai turi savitus kvapų bei skonių profilius, kurie nurodo ne tik kavos išskirtinumą, bet ir kokybę.

    Kavos degustacija: be paslapčių, tik su intriga.

    Nors čia ir galioja tam tikri ritualai, tačiau ji skirta ne mėgavimuisi. Degustacijose siekiama išgauti kuo daugiau informacijos iš kelių, keliolikos, o kartais ir daugiau paeiliui degustuojamų kavos rūšių.

    Prieš ragaujant

    Kavamedžiai auga tarp Vėžio ir Ožiaragio atogrąžų – karštojoje klimato zonoje. Ji palanki kavamedžiams dėl nuolatinės aukštos temperatūros, drėgmės ir pakankamo aukščio. „Geriausia kava auga debesyse” mėgstame sakyti. Labai svarbu ir tinkamas dirvožemis. Suskaičiuojama daugiau nei 300 kavamedžių rūšių, tačiau labiausiai vertinami derlingi, sveiki ir kuo grynesni kavamedžiai, tokie kaip caturra, pacamara, pacas, bourbon. Kuo ilgiau brandinama uoga, tuo skonis kompleksiškesnis, kava – įdomesnė. Ne mažiau svarbu ir tai, kaip pupelės apdirbamos, džiovinamos, skrudinamos. Visa tai lemia kavos skonio niuansus.

    Pasirengimas degustacijai
    ir jos etapai

    Degustacijai reikia tiek pagrindinių puodelių, kiek rūšių kavos rengiamasi ragauti, ir trijų papildomų: vieno su šiltu vandeniu šaukštui nuplauti; antro, atliksiančio spjaudyklės vaidmenį; ir trečio geriamam vandeniui.
    Iš pradžių į degustuoti skirtus puodelius supilama apie 12 gramų stambiai sumaltos kavos. Tuomet įvertinama kiekvienos degustuojamos rūšies spalva ir sausos kavos aromatas. Jei tai profesionali ar konkursinė degustacija, pradedamas pildyti specialus lapas ir kiekvienas kavos niuansas įvertinamas balais, vėliau susumuojamas bendras įvertinimas.
    Kitame etape iki puodelio viršaus užpilamas karštas vanduo, vėl uostoma ir vertinama susidariusi kavos pluta. Praėjus dar penkioms minutėms, dviem degustacijai skirtais šaukšteliais kavos puta pralaužiama, putos likučiai išpilami į spjaudyklę. Kava vėl uostoma ir vertinama. Kaskart, prieš pralaužiant kitos kavos putą, šaukšteliai praskalaujami šilto vandens puodelyje. Na ir galutinis etapas – kavos ragavimas: šaukšteliu pasemiama šiek tiek kavos ir stengiamasi ją kuo greičiau susiurbti kartu su oru. Toks šliurpimas, kavai susimaišius su oru, geriausiai padeda atsiskleisti jos niuansams. Baigus degustuoti vienos rūšies kavą, prieš pradedant kitą, šaukštelis praskalaujamas vandens puodelyje. Vėsdama kava keičia skonį, todėl ją ragauti patariama bent keletą kartų.

    Ką vertinti ir ko ieškoti kavoje?

    Degustuojant vertinama kavos spalva, aromatas, švarumas, saldumas, rūgštis, tirštumas, skonis, poskonis, pusiausvyra, bendra šių savybių visuma.
    Kiekviename degustacijos etape kava apie save atskleidžia vis naujos informacijos: pa- vyzdžiui, uostant sausą kavą galima užuosti uogas ar vaisius, o ją ragaujant išryškėja pieniško šokolado aromatas, arba atvirkščiai. Gerai rūšinei kavai taip pat būdingas malonus vaisių ar uogų rūgštelės skonis. Tačiau žinovai kavos gurkšnyje labiausiai vertina šviežumo ir pilnumo burnoje pojūtį.

    COE – išskirtinis skonis ir kokybė

    Cup Of Excelence – tai aukščiausio lygio konkursas, dar vadinamas „kavos oskarais“. Jame įvertintos kavos galima įsigyti tik aukcione. Šimtai rūšių rūšinės (specialty) kavos rungiasi savo skoniais, aromatais, kuriuos suformavo klimatas ir ūkininkų rūpestis.

    Lietuvoje apie COE kalbama nuo 2006 m., kai Nikaragvoje vykusiame konkurse tarp komisijos narių pirmą sykį poziciją užėmė ir mūsų šalies atstovas. Ten tapo aišku, kad atrenkamos kavos iš kitų išsiskiria nepalyginama kokybe, skoniu. Nuo to karto Lietuvą pasiekia COE žinios, o retsykiais – ir pati kava.

    Nenuostabu, kad dėl jos gurmanai ir ekspertai taip eina iš proto. Visų pirma, kavos pupelės kruopščiai auginamos – COE konkursui ūkininkai atrenka patį geriausią metų derlių. Varžytuvės vyksta dviem etapais – pirmiausia kavą įvertina 12 nacionalinės komisijos narių, po to – 28 tarptautinio žiuri ekspertai. Ir tik tuomet daugiau nei 85 taškus iš 100 surinkusios kavos keliauja į aukcioną. Tai ir pripažinimas, ir finansinė paspirtis ūkininkams. Gautos didžiulės premijos motyvuoja juos puoselėti pupelių kokybę, investuoti į jų auginimą, modernią techniką, skirti kuo daugiau dėmesio visam procesui. Taip COE konkursas skatina pažangą kavos versle ir išlaiko aukštai iškeltą kokybės kartelę. Kuo noriau žmonės perka kavą, kuo reiklesni jai tampa, tuo labiau vystosi ūkiai ir kavos kultūra.

    Rūšinės kavos plikymui (namams ir biurui) visada rasite mūsų svetainėje. Jei reikia pagalbos išsirenkant – rašykite (nuoroda chat). Užsisakykite internetu arba užeikite į mūsų kavines. Informacijos apie naujus kavos derlius ieškokite socialiniuose tinkluose.