SVARBU - dėl didelio užsakymų skaičiaus, pristatymas gali užtrukti iki 5 d.d. Faktinė kavos pakuotė gali skirtis nuo atvaizduojamos svetainėje. Primename - siuntų atsiėmimas iš Huracán Coffee kavinių laikinai negalimas.

Žalioji arbata

„Gal arbatos?“ Šis klausimas skirtingose šalyse suprantamos skirtingai. Pas mus tai gali būti tiek žolelės, tiek uogienė, plikyta karštu vandeniu. Tačiau rytų šalyse „arbata“ yra laikoma tik ta, kuri kilusi iš tam tikro augalo, kuris Lietuvoje neaptinkamas. Tai Camellia Sinensis. Šis augalas yra visų žalių, baltų, juodų arbatų pirmtakas.

Kinijoje žodis „tea“ reiškia arbatą arba gėrimą su Camellia Sinesis. Nors skirtingi dialektai šį žodį taria kiek skirtingai, tačiau reikšmė – ta pati. Kinijoje tai reiškia „gėrimas, atnešęs žmonijai santaiką su žeme ir balansą“.

Camellia Sinensis yra kelios rūšys. Žalioji arbata gaminama iš Camellia Sinensis Sinensis. Ji pasižymi aukšto slėgio, skirtingų temperatūrų tolerancija ir nereiklumu drėgmei. Dėl šių bruožų ji puikiai auga Kinijos ir Japonijos kalnuose. Šiandien žalioji arbata atkeliauja iš Indijos, Šri Lankos, Taivano, Naujosios Zelandijos ar net JAV.

Tikroji žalia arbata yra kildinama iš Kinijos, Yunnan provincijos. Čia net žodis „arbata“ reiškia tik žalią arbatą. Net 260 iš maždaug 360 žalios arbatos rūšių randama būtent šiame regione.

Žalioji arba baltoji arbata atsirado kaip ir visi geriausi dalykai pasaulyje – netyčia. Daugiau nei prieš 5000 metų vienuolis rankose tinkamu turėjo užvirto vandens dubenėlį, į kurį įkrito keli lapeliai Camellia. Vienuoliui paragavus gėrimo, jis suprato, kad juo būtina pasidalinti ir su kitais vienuoliais. Netrukus gėrimas tapo populiarus ne tik tarp vienuolių, bet ir kilmingųjų. O vėliau – net tapo valiuta.

Žalioji arbata ir jos rūšys

Žalioji arbata ne visada yra žalia. Dažniausiai ta žalia turi įvairių atspalvių. Ji būna geltona, kartais net tamsi. Nuo spalvos priklauso ir skonis. Tai priklauso nuo niuansų: kur ji buvo auginta, kaip, kokiomis sąlygomis ir kaip buvo apdorojami lapeliai. Tačiau jas visas vienija tas pats apdorojimas, augalas bei fermentacijos kiekis, t.y. ši arbata nėra fermentuojama.

Dažniausiai žaliosios arbatos apdorojimo procesas yra vienodas. Lapeliai nurenkami, paskrudinami, atvėsinami. Vėliau vyksta pirmasis sukimas (rolling), pirmasis džiovinimas (110C/70C), vėliau – antrasis sukimas (rolling) ir galutinis džiovinimas (120C/80C).

Populiariausios žaliosios arbatos yra iš Kinijos ir Japonijos. Paragavus paprastos žaliosios arbatos iš abiejų kraštų, jos gerokai skirsis. Taip nutinka dėl skirtingų auginimo sąlygų bei apdorojimo. Kinijoje žalioji arbata yra kaitinama keptuvėje. Japonijoje – apdorojama plikant.

Kiniška arbata – keptuvėje

Kaitinimui gali būti naudojami ir tinkliniai krepšiai, wok keptuvės ar didžiulės pramoninės talpos, kurias galima kaitinti virš žarijų, ugnies ar kokio kito kaitros šaltinio.

Kaip kava – taip ir arbata: tamsesnis skrudinimas/kaitinimas suteiks arbatai gylio, tamsumo. Šviesiau – daugiau žoliškumo, gaivos.

Kiniškos žaliosios arbatos pasižymi tamsumu, žemišku ar lengvo dūmo skoniu. Jei norite išbandyti – lentynose ieškokite „Dragonwell“ ir „Gunpowder“. Tai populiariausios rūšys. „Dragonwell“ yra tradicinė, unikalaus skonio skrudinta kiniška arbata. „Gunpowder“ – kiek šviesesnė, kelių skrudinimų arbata, kuri savo vardą gavo dėl arbatžolių formos – kulkos.

Japonai ir garai

Apdorojimas naudojant garus suteikia arbatai skaidrų žalumą, o skoniui – žoliškumo, gaivumo. Japoniškos arbatos – lengvesnės. Priklausomai nuo garinimo laiko bei kitų apdorojimo etapų, išgaunami skirtingi skoniai ir rūšys. Žinomiausios – „Sencha“, „Genmaicha“, „Matcha“ ir kitos.
„Sencha“ viena populiariausių suktinių, kuria mėgaujamasi namuose, restoranuose. Tai tradicinė japoniška arbata. „Hojicha“ – ilgiau skrudinta arbata, kuri skoniu primena riešutus, turi daugiau kūno. „Genmaicha“ – mėgstama ir Lietuvoje: žalioji „Sencha“ su skrudintais ryžiais. „Gyokoro“– dėl ypatingo gaminimo būdo ypač vertinama arbata Japonijoje. „Matcha“ – trintos arbatžolės. Būtinos arbatos ceremonijose mėgstamos mūsų virtuvėse.

Jei esate žaliųjų arbatų entuziastas – kviečiame paragauti visų ir atrasti savo mėgstamiausią.

Nepamirškite

Visos žaliosios arbatos turi nemažai kofeino (24 – 40 mg/puodelyje).
Ji suteikia organizmui naudos. Ypač odai. Tačiau poveikis priklauso nuo individualaus kūno, suvartojamo arbatos kiekio. Jeigu jautriai reaguojate į kofeiną rinkitės arbatas be kofeino.

„Harney and Sons” žalias arbatas įsigykite internetu arba užsukę į kavines. Čia – ne tik originali žalioji arbata. Turime mišinių su ginkmedžiu ir citrinžolėmis. Paruošimo būdą rasite ant pakuotės ir arbatos aprašyme. Ragaukite.

Skaityti daugiau
Juodoji arbata

Juodoji arbata

Visada esame tikri: tuo, ką darome, ką turime, ką kalbame. Jei kava – tik rūšinė. Jei pienas – tik tikrų kraštiečių karvių. Jei arbata – originali.
Juodoji arbata
Žolelių arbata

Žolelių arbata

Jei turite keistuolį draugą, kuris negeria kavos, atsiveskite  arbatos. Nebūtinai žalios ar juodos. Nustebinkite žolelių arbata... Ramunėlėmis, pipirmėte, gaivia citrina ar aviete.
Žolelių arbata
Aprašymas

Žalioji arbata

„Gal arbatos?“ Šis klausimas skirtingose šalyse suprantamos skirtingai. Pas mus tai gali būti tiek žolelės, tiek uogienė, plikyta karštu vandeniu. Tačiau rytų šalyse „arbata“ yra laikoma tik ta, kuri kilusi iš tam tikro augalo, kuris Lietuvoje neaptinkamas. Tai Camellia Sinensis. Šis augalas yra visų žalių, baltų, juodų arbatų pirmtakas.

Kinijoje žodis „tea“ reiškia arbatą arba gėrimą su Camellia Sinesis. Nors skirtingi dialektai šį žodį taria kiek skirtingai, tačiau reikšmė – ta pati. Kinijoje tai reiškia „gėrimas, atnešęs žmonijai santaiką su žeme ir balansą“.

Camellia Sinensis yra kelios rūšys. Žalioji arbata gaminama iš Camellia Sinensis Sinensis. Ji pasižymi aukšto slėgio, skirtingų temperatūrų tolerancija ir nereiklumu drėgmei. Dėl šių bruožų ji puikiai auga Kinijos ir Japonijos kalnuose. Šiandien žalioji arbata atkeliauja iš Indijos, Šri Lankos, Taivano, Naujosios Zelandijos ar net JAV.

Tikroji žalia arbata yra kildinama iš Kinijos, Yunnan provincijos. Čia net žodis „arbata“ reiškia tik žalią arbatą. Net 260 iš maždaug 360 žalios arbatos rūšių randama būtent šiame regione.

Žalioji arba baltoji arbata atsirado kaip ir visi geriausi dalykai pasaulyje – netyčia. Daugiau nei prieš 5000 metų vienuolis rankose tinkamu turėjo užvirto vandens dubenėlį, į kurį įkrito keli lapeliai Camellia. Vienuoliui paragavus gėrimo, jis suprato, kad juo būtina pasidalinti ir su kitais vienuoliais. Netrukus gėrimas tapo populiarus ne tik tarp vienuolių, bet ir kilmingųjų. O vėliau – net tapo valiuta.

Žalioji arbata ir jos rūšys

Žalioji arbata ne visada yra žalia. Dažniausiai ta žalia turi įvairių atspalvių. Ji būna geltona, kartais net tamsi. Nuo spalvos priklauso ir skonis. Tai priklauso nuo niuansų: kur ji buvo auginta, kaip, kokiomis sąlygomis ir kaip buvo apdorojami lapeliai. Tačiau jas visas vienija tas pats apdorojimas, augalas bei fermentacijos kiekis, t.y. ši arbata nėra fermentuojama.

Dažniausiai žaliosios arbatos apdorojimo procesas yra vienodas. Lapeliai nurenkami, paskrudinami, atvėsinami. Vėliau vyksta pirmasis sukimas (rolling), pirmasis džiovinimas (110C/70C), vėliau – antrasis sukimas (rolling) ir galutinis džiovinimas (120C/80C).

Populiariausios žaliosios arbatos yra iš Kinijos ir Japonijos. Paragavus paprastos žaliosios arbatos iš abiejų kraštų, jos gerokai skirsis. Taip nutinka dėl skirtingų auginimo sąlygų bei apdorojimo. Kinijoje žalioji arbata yra kaitinama keptuvėje. Japonijoje – apdorojama plikant.

Kiniška arbata – keptuvėje

Kaitinimui gali būti naudojami ir tinkliniai krepšiai, wok keptuvės ar didžiulės pramoninės talpos, kurias galima kaitinti virš žarijų, ugnies ar kokio kito kaitros šaltinio.

Kaip kava – taip ir arbata: tamsesnis skrudinimas/kaitinimas suteiks arbatai gylio, tamsumo. Šviesiau – daugiau žoliškumo, gaivos.

Kiniškos žaliosios arbatos pasižymi tamsumu, žemišku ar lengvo dūmo skoniu. Jei norite išbandyti – lentynose ieškokite „Dragonwell“ ir „Gunpowder“. Tai populiariausios rūšys. „Dragonwell“ yra tradicinė, unikalaus skonio skrudinta kiniška arbata. „Gunpowder“ – kiek šviesesnė, kelių skrudinimų arbata, kuri savo vardą gavo dėl arbatžolių formos – kulkos.

Japonai ir garai

Apdorojimas naudojant garus suteikia arbatai skaidrų žalumą, o skoniui – žoliškumo, gaivumo. Japoniškos arbatos – lengvesnės. Priklausomai nuo garinimo laiko bei kitų apdorojimo etapų, išgaunami skirtingi skoniai ir rūšys. Žinomiausios – „Sencha“, „Genmaicha“, „Matcha“ ir kitos.
„Sencha“ viena populiariausių suktinių, kuria mėgaujamasi namuose, restoranuose. Tai tradicinė japoniška arbata. „Hojicha“ – ilgiau skrudinta arbata, kuri skoniu primena riešutus, turi daugiau kūno. „Genmaicha“ – mėgstama ir Lietuvoje: žalioji „Sencha“ su skrudintais ryžiais. „Gyokoro“– dėl ypatingo gaminimo būdo ypač vertinama arbata Japonijoje. „Matcha“ – trintos arbatžolės. Būtinos arbatos ceremonijose mėgstamos mūsų virtuvėse.

Jei esate žaliųjų arbatų entuziastas – kviečiame paragauti visų ir atrasti savo mėgstamiausią.

Nepamirškite

Visos žaliosios arbatos turi nemažai kofeino (24 – 40 mg/puodelyje).
Ji suteikia organizmui naudos. Ypač odai. Tačiau poveikis priklauso nuo individualaus kūno, suvartojamo arbatos kiekio. Jeigu jautriai reaguojate į kofeiną rinkitės arbatas be kofeino.

„Harney and Sons” žalias arbatas įsigykite internetu arba užsukę į kavines. Čia – ne tik originali žalioji arbata. Turime mišinių su ginkmedžiu ir citrinžolėmis. Paruošimo būdą rasite ant pakuotės ir arbatos aprašyme. Ragaukite.